“Çocukların eleştirmenden çok doğru rol modellerine ihtiyacı vardır.”

0544 956 25 06

Eğitimler


WISC-R Zeka Testi


                                                                                              

WISC-R Zekâ Testi ülkemizde uygulanan zekâ testleri arasında geçerlilik ve güvenirliliği en yüksek olan testlerden biridir. Güvenirliliğinin yüksek olması ve çok tercih edilmesinin sebepleri değişik yetenekleri ölçebilir olmasından ve puanlama ve yorum esaslarının belirgin olmasından kaynaklanır. 

Wescler testi, Amerikalı psikolog Dr. David Wescler tarafından 1939 yılında hazırlanmış bireylerin zihinsel performanslarını belirlemek amacıyla geliştirilmiş bireysel zekâ testidir. Önceleri yetişkinler için uygulanan bu test daha sonra düzenlemeler yapılarak çocuklarda da uygulanabilir hale getirilmiştir.

Dr. Wechsler, bireyin çevresine adapte olma kabiliyetini ve sorunları çözme yeteneğini zekâ olarak tanımlamaktadır. Weschler için zekâ, öğrenme kapasitesiyle değil çevreye adaptasyon performansı açısından değerlendirilmiştir.  Weschler için önemli olan çocuğun zekâsını sosyal çevresi içerisinde adaptasyon sağlayabilmek için ne kadar iyi kullandığıdır. Testin odak noktası performans ölçümüne dayanmaktadır. Bu da tüm zekâ testleri için aynı kabule dayanmaktadır.

Test performans ve sözel kısım olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Her bölümde 5 ana test ve bir alt test olmak üzere 6 test vardır. 
Test, soruların yönergelere uygun bir şekilde çocuğa sorulması ve çocuktan bu soruları cevaplaması istenerek uygulanmaktadır.

 

WISC-R Zekâ Testi Kimlere Ne Maksatla Uygulanır?

WISCR-R Zekâ Testi 6-16 yaş grubundaki çocuk ve gençlere yönelik bir testtir. Bireysel bir test olduğu için grup şeklinde değil bir oturumda sadece bir kişiye uygulanabilir. Uygulama ve soru - cevap kısmı vardır. Test yaklaşık 1 saat sürer ve bu süre yaşa göre farklılık gösterebilir. Test zekâ puanını bulmak için kullanılsa da daha çok öğrenme problemleri gibi sıkıntıları tanımlamak, rehabilitasyon ve eğitim programı hazırlamak için kullanılır. Çocuğun zihinsel gelişimi hakkında bilgi verir ve olası sorunlarda erken önlem almak için kullanılır.