“Çocukların eleştirmenden çok doğru rol modellerine ihtiyacı vardır.”

0544 956 25 06

Hizmetler


Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Bozukluğu


Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB), dikkat etmede zorluk yaşama ve aşırı hareketli olma gibi dürtüsel davranışlar ile öz kontrolü etkileyen çocukluk çağında en sık görülen nörogelişimsel bozukluklardan biridir. DEHB'i bulunan kişiler dikkat etmede ve dürtüsel davranışları kontrol etmede zorluk yaşayabilir ve aşırı aktif olabilirler. Odaklanma sorunları ve dürtüsellik hiperaktivite ile karakterizedir. Dikkatlerini tek bir göreve odaklamakta veya uzun süre hareketsiz oturmakta zorluk çekerler. Aslında bir çok insan dikkatsiz ve enerji seviyeleri değişkendir ancak DEHB'i olan kişilerde bu daha sık ve boyutları daha fazla bir şekilde gerçekleşir. 

DEHB Nedir?

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB), dopamin kimyasalının düşüklüğü ve beyin metabolizmasının beynin dikkati ve sosyal muhakemeyi kontrol eden bölgelerinde daha zayıf olması nedeniyle dikkatsizlik, hiperaktivite ve dürtüsellik ile karakterize nörogelişimsel bozukluklarından biridir. Çocukluk çağının en yaygın sorunlarından biri olan ve bir tür davranış bozukluğu olan DEHB, çocuklarda 7 yaşına kadar ortaya çıkabilir.


DEHB Neden Olur?

Genetik yatkınlığın söz konusu olduğu DEHB'in nedeni hala tam olarak ortaya konamamış olsa da, DEHB'i bulunan kişilerde yapılan kontrollerde ortak bazı noktalar keşfedilmiştir. Bunlar bir çoğunda beyinde bir tür kimyasal olan dopamin seviyesinin düşük olması ve sosyal muhakemeyi kontrol etmeyi sağlayan beynin ilgili bölümünün diğer alanlara göre daha zayıf çalıştığıdır.
Erkek çocuklarda yaygınlığı 2-3 kat daha fazla olan hiperaktivite sorununun oluşmasında; biyolojik, psikolojik, genetik ve sosyal etkenlerin katkısı olduğu düşünülmektedir. Dikkat eksikliği bulunan kişilerde ortak olarak, genetik geçiş(ebeveyn veya kardeşte bulunması), beyin hasarına neden olan travma, anne karnında ya da erken yaşlarda çeşitli çevresel risklere maruz kalma, hamilelik sürecinde alkol ile sigara kullanımı ve erken doğum gibi bulgular tespit edilmiştir.


DEHB Belirtileri Nelerdir?

Çocuğunuz gereksiz yere sağa sola koşturup sürekli hareket halindeyse, gereğinden fazla konuşuyorsa, sakin bir şekilde kalamayıp sürekli el ve ayaklarını oynatıyorsa bu belirtiler dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğuna işaret edebilir. Hiperaktivite olmadan, sessiz, çekingen, kendi halinde, yavaş ve dalgın çocuklara “Dikkat eksikliği bozukluğu” tanısı konulabilir. Hiperaktivite bozukluğu genellikle bebeklik döneminde ortaya çıkar ve ancak çocuk okula başladığında belirginleşir.

Genel olarak dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) belirtileri şunlardır:

DEHB'li çocuklar sürekli kıpır kıpır hareket halindedirler
Başkaları konuşurken dinlemek için odaklanmazlar
Sessiz oyun oynayamazlar
Dikkatleri kolay bir şekilde dağılır
Sıklıkla başkalarının sözünü keserler
Düşünmeden hareket etme eğilimi vardır
Amaçsızca koşup, tırmanmaya çalışırlar
Çok konuşurlar
Bir şeyleri kaybedip, unutmaları sık sık yaşanabilir
Görevleri tamamlamada zorlanırlar, sıkılıp başka bir şeyle ilgilenmeye başlarlar
Dikkat eksikliği belirtileri
Dikkatin kolay dağılması
Dürtüsellik
Zihnini zorlaması gereken işlerden kaçınıp, sıkılmak
Sonuçlarını düşünmeden ani davranışlar sergileme
Aktiviteden çabuk sıkılıp, farklı bir şeye yönelmek
Unutkanlık
Ders başarı ortalamasının altında kalmak
Odaklanamamak
Göz teması kurmamak
Detaylara dikkat etmemek
Anlatılanları dinlememek
Talimatları uygulamamak


DEHB Testi Var mı?

Teşhis için özgül tek bir test veya tahlil ne yazık ki yoktur. Tanı, aileden alınan öyküde bebeklikten bu yana belirtilerin incelenmesi, çocuğun bugününün gözlenmesi ve okul ile öğretmenlerden alınan bilgiler doğrultusunda yardımcı psikometrik testlerle konur. CAS, Wisc-r 4, Wisc-r,  MOXO, Bender, Stanfort Binet cognitif testleri yanında, okuma yazma incelemesi, kaygı ve diğer ruhsal zorlukları ayırt etmek için kişilik testleri uygulanan psikometrik testlerdir.

Kurumumuzda belirtilen testler uygulanmaktadır.